Részecskeszűrő tisztítás házilag

Részecskeszűrő

Magyarok vagyunk. Tehát mindent meg tudunk javítani otthon, a két kezünkkel. De vajon igaz ez a részecskeszűrőre is? Már rég elmúlt az az idő, amikor néhány csavarkulccsal a fél autót átépíthettük otthon. A mai technológiák már túl bonyolultak az átlagember számára és sokszor több kárt okozhatunk az otthoni szereléssel, mintha inkább semmit sem csináltunk volna.

A részecskeszűrő tisztítással sincs másképp. Vannak praktikák és trükkök, amikkel otthon, házilag kitisztíthatjuk a részecskeszűrőnket, de persze itt is benne van a pakliban a bukás faktor.

DPF tisztítás házilag

A részecskeszűrő tisztítás házilag nem ajánlott!

1. Passzív tisztítás

A legelső és talán legkézenfekvőbb módszer az ún. passzív tisztítás. Ez nem jelent mást, mint megpróbáljuk hosszú távon megjáratni az autót, hogy az elvégezze helyettünk a műveletet. Ahhoz, hogy a részecskeszűrő regeneráció biztosan beinduljon legalább 30 percen keresztül tartsuk az autót 2000-es fordulatszám fölött (lehetőség szerint az autópályán).

Azonban ez a módszer sem veszélytelen. Ha már nagyon el van tömődve a részecskeszűrő, akár több kárt is okozhatunk vele, mint hasznot. Amennyiben már a check engine lámpa is világít a részecskeszűrő lámpa társaságában, inkább vidd el azonnal egy professzionális részecskeszűrő tisztításra az autódat.

2. Részecskeszűrő tisztító adalék használata

Miután az első módszer nem vált be, sokan megindulnak az első autósbolt vagy benzinkút irányába, hogy „DPF tisztító csodaszert” vásároljanak. Kézenfekvőnek és egyszerűnek tűnhet a megoldás, de nem az. A DPF tisztító folyadékok közül sok típus valójában még jobban eltömíti a részecskeszűrődet, mintsem javítana a helyzeten. A legtöbb ilyen folyadék ugyanis nem ég el megfelelően a részecskeszűrőben és ezzel végzetesen tönkre tehetik a magát koromszűrőt.  

Ha kíváncsi vagy, melyik részecskeszűrő tisztító adalékot érdemes megvásárolnod, olvasd el a DPF tisztító adalékokról szóló cikkünket.

3. A „hardcore” módszer

Nem véletlenül adtuk a „hardcore” vagyis a kemény módszer nevet ennek a praktikának. Ez ugyanis a részecskeszűrő leszerelésével jár, amit egyáltalán nem ajánlunk otthoni eszközökkel. Ha mégis neki állnánk ennek a korántsem veszélytelen feladatnak, itt vannak a lépései:

Részecskeszűrő tisztítás házilag - a hardcore módszer
  1. Keress egy szerelőaknát vagy egy közösségi szerelőműhelyt
  2. Vegyél vagy bérelj ki egy magasnyomású tisztítógépet
  3. Szereld le a részecskeszűrőt odafigyelve, hogy ne sértsd meg magát az alkatrészt
  4. Szedd szét a részecskeszűrőt
  5. A magasnyomású tisztítógéppel mosd át a részecskeszűrőt, legalább 10 percen keresztül
  6. Ezután szárítsd meg a részecskeszűrőt, hogy véletlenül se maradjon nedves
  7. Ha mindez kész van, jöhet az összeszerelés majd a visszaszerelés

Ezt a módszert SENKINEK sem ajánljuk. Számtalan veszélyforrás leselkedhet ránk, miközben végezzük a tisztítást. Eleve a részecskeszűrő leszerelése egy komoly, szaktudást igénylő feladat, ami nem mellesleg időigényes is. Ha ez még sikerült is, könnyen megsérthetjük magát az alkatrészt vagy a tisztítás során egyéb meghibásodások keletkezhetnek (pl. érzékelő hiba). Továbbá, ha esetleg valamilyen csoda folytán mégis sikerült elvégeznünk a folyamatot, az autó computerét vissza kell állítatnunk egy szervizben.

Részecskeszűrő tisztítás otthon? Inkább ne!

Amennyiben a 100%-os megoldást keresünk, ne álljunk neki a részecskeszűrő tisztításnak házilag. Amellett, hogy kárt okozhatunk az autónak (és ezzel a pénztárcánknak is) a saját magunk egészségét is veszélyeztetjük egy esetleges magas nyomású tisztítás során (pl. levegőbe kerülő káros anyagok tüdőbe jutása).

Ha már nagy a baj, elkerülhetetlen a részecskeszűrő cseréje több százezer Forintért vagy a részecskeszűrő tisztítása a csere árának a töredékéért.

Kép forrása: youtube.com

Részecskeszűrő tisztítás, DPF tisztítás akár 1 év garanciával!

Nem kell átutaznod a várost. Ingyenesen érte megyünk és visszaszállítjuk megtisztítva! Azonnal szükséged van rá? Hozd el hozzánk és várd meg, 1 óra alatt megtisztítjuk!

HÍVJ MOST!