Részecskeszűrő regenerálás

A részecskeszűrő regenerálás, vagyis másnéven részecskeszűrő kiégetés magának a szerkezetnek a működésébe van belekódolva. A DPF regenerálás akkor következik be, amikor a részecskeszűrő telített állapotba kerül. Ekkor a szűrőben lévő korom és egyéb káros anyagok szó szerint elégnek.

A részecskeszűrő regeneráció kb. 10-15%-os telítettségi szintnél indul be, legyünk épp a német autópályán vagy a Nagykörúton. Ez használattól függően kb. 500-700 kilométerenként következik be, de extrém városi használat mellett akár 200 kilométerenként is megtörténhet. A folyamat kb. 5-15 perc alatt lezajlik.

Honnan tudom, hogy regenerál a DPF?

A részecskeszűrő regenerálás jeleit az autógyártó cégek megpróbálják a szőnyeg alá söpörni. Vagyis amennyire csak tudják, elrejtik a felhasználó elől azt a tényt, hogy az autójuk éppen regenerál. Bizonyos típusoknál előfordulhat, hogy a regeneráció ideje alatt folyamatosan ég a részecskeszűrő hibát jelző ikon a műszerfalon, de nem ez a jellemző.

Részecskeszűrő regenerálás? De vajon mikor?

Azért vannak árulkodó jelek, amikből következtethetünk a részecskeszűrő regenerációra. Ha az autó:

  • egy-egy pillanatra berángat,
  • motorjának a hangja megváltozik, „kisimul”,
  • az utastere melegszik (főleg télen, fűtés közben),
  • fogyasztása hirtelen megnő (akár a duplájára),
  • fordulatszáma megnő vagy
  • a szaga olyan, mint egy égő olajos vasnak

akkor szinte biztos, hogy éppen zajlik a DPF regenerálás.

A DPF regenerálás feltételei

Ahhoz, hogy a részecskeszűrőd regenerációja beinduljon bizonyos feltételeknek kell teljesülnie. Ideális esetben a részecskeszűrő 500-600 fokon kezd el regenerálni. Azonban normál városi vagy autópályás használat mellett aligha melegszik fel a DPF 300 fok fölé. Ez egy alapvető probléma, ugyanis hosszútávon a részecskeszűrő így eltömődhet és tönkre mehet.

Ennek a hibának a kiküszöbölésére alkották meg a részecskeszűrő adalékot, aminek a segítségével a lerakodott korom már 350-450 fok körül elkezd égni. Azonban a dolog nem ennyire egyszerű. Ez a speciális adalékanyag ugyanis rendszerint nem ég el megfelelően és hosszú távon eltömítheti magát a részecskeszűrőt is.

A részecskeszűrő élettartama sem végtelen. Általában 150 és 200 ezer kilométer alatt még a kíméletesen használt DPF is tönkremegy, eltömődik. Ilyen esetben nem marad más hátra, mint a részecskeszűrő cseréje több százezer Forintért vagy a részecskeszűrő tisztítása a csere árának a töredékéért.

Részecskeszűrő tisztítás, DPF tisztítás

Akár egy év garanciával!

Call Now ButtonHÍVJ MOST!